17/03/2021

Ik maakte gister dit zelfportretje. Zo zit ik er elke dag een beetje bij. Ik had een deze dagen ineens een soort van: ‘be careful what you wish for – cause you just might get it’ momentje.

Want ik heb zo lang geroepen dat ik zo graag thuis wil werken. Gewoon omdat ik de wereld soms een beetje veel vind en het elke dag de energie vinden om de deur uit te moeten om naar werk/school te gaan niet echt als een ideale manier voelde om mijn leven in te delen.

Maar kijk ons nu nou eens. Allemaal thuis werken. Heb ik ineens, totaal onbedoeld, wat ik altijd al wilde. En dan weet ik dat ik mezelf natuurlijk gelukkig en bevoorrecht mag noemen dat mijn thuis een fijne plek is, mijn veilige haven.

Maar dat brengt mij meteen een beetje bij de valkuil die daarbij komt kijken: Het kluizenaarsschap. Als je nergens voor de deur uit hoeft, waarom zou je dat dan doen?

Oh, maar ik ben natuurlijk nooit ├ęcht alleen. Heb altijd mijn ratjes om me gezelschap te houden.

Geïnspireerd door de verkiezingen in 2021 maakte ik de illustratie hierboven

WAT BEN JE STIL????????

HOE VAAK ik wel niet gehoord heb van mensen dat ik zo stil, zo serieus, verlegen ben of overkom. Waar heb je het over??? In mijn hoofd is het nooit stil.

Ik voelde me nooit echt helemaal op mijn plek in deze extraverte, luidde wereld. Heb me lang vreemd en anders gevoeld omdat mijn stem niet luid genoeg is of omdat ik niet de behoefte heb om overal maar wat over te zeggen.

Opzich ben ik nu inmiddels al aardig opweg met mezelf accepteren hoe ik ben, en wat mijn plekje in deze wereld is, maar wat een verademing was dit boek van Liesbeth Smit om te lezen. “Ik moet nog even kijken of ik kan. De stille kracht van de introverte mens” Aanrader. Zo veel herkenning, en erkenning. Ik leer elke dag een beetje meer over mezelf, en bergijp elke keer ook wat meer van mezelf.

Vandaag leerde ik bijvoorbeeld dat er een aangetoond neurologisch verschil bestaat tussen het brein van introverten en extraverten. Om een lang en technisch verhaal heel kort te maken: Er is iets met prikkels die door het extraverte brein op een compleet andere manier verwerkt worden dan door het introverte brein. Het bloed in onze hersenen legt verschillende wegen af. Bij het introverte brein is de weg lang, complex en komt langs de “denkende” delen van de hersenen. Bij het extraverte brein is de weg kort en gaat richting de zintuigelijke delen.

Dat is natuurlijk lang niet alles of het volledige verhaal hoe het werkt, naast dat er meer is dan alleen introvert en extravert, maar je begrijpt waar het heen gaat. Ons gedrag is verklaarbaar en er is een reden waarom niet iedereen alles op dezelfde manier doet.

Ik ben niet stil. Ben jij wel aan het luisteren?