Ambitieschaarste

2021

Soms zeg ik tegen mensen, kon ik maar een schapenherder zijn. Heel de dag buiten in de natuur, met mezelf en m’n dieren. Daarna kwam ik weer thuis, bij mijn planten, mijn atelier en mijn vriend. Geen werkdruk, geen chaos, geen hectiek, maar een simpel leven. 

Laatst kwam ik de term “ambitieschaarste” tegen in een boek van Carmen Felix.

Ze vertelt dat ze nooit de ambitie heeft gevoeld om echt hard te werken. Of überhaupt werken. Dat ze de term “vrije tijd” stom vindt want je “vrije tijd” is je tijd waarin je de dingen doet waar je gelukkig van wordt. Wat als we konden leven, en daarnaast een beetje werken? In plaats van werken om te leven.

“Er is gewoon iets in mij, waardoor ik het gewoon prima vind om 2 of 3 dagen in de week te werken, genoeg geld te verdienen om rond te komen en vooral te geieten van alles in het leven wat geen werk is. Dat is misschien ambitieschaarste.”

Carmen Felix

Ik herken mij zo erg in haar woorden, en ineens besefte ik me wat ik mijn hele leven eigenlijk al gevoeld heb. Ik heb ook gewoon een beetje ambitieschaarste. En droom ik daarom soms van schapenherder zijn.